Blog

Urbi et Orbi

Het Paasweekend kwam maar langzaam op gang. Vrijdagnacht een hoop slaap tekort gekomen. Veel liggen piekeren hoe het allemaal verder moet. Want als de molen in de bovenkamer eenmaal draait dan is die moeilijk te stoppen. Ik beleefde een slechte zaterdag. Ik was niet fit en ik heb niet gefietst. Enigszins teleurgesteld en verdrietig heb ik me door de dag geworsteld. Ondanks de uitbundige zonneschijn. Het voordeel van een nacht niet goed slapen is dat het de volgende nacht meestal wel lukt. Eerste Paasdag zag de wereld er weer een stuk beter uit. De dag begon met een gezellige paasbrunch met het hele gezin. Inclusief champagne. Dat durfde ik wel aan. Hierdoor heb ik de pauselijke zegen, Urbi et Orbi gemist. En om nou als je ziek bent heel hypocriet ineens wél die zegen te willen ontvangen vind ik ook raar. Bovendien heb ik niets met kerels in witte jurken. Of kerels in jurken in het algemeen. 

’s Avonds een fijn etentje. Er werd veel geouwehoerd aan tafel bij Joop en Anne Marie. Dat kan ook niet anders met een zo’n gezelschap. Heerlijk die authentieke kaasfondue uit Zwitserland. Medekankerlijer Herman die tegenover me aan tafel zat moedigde me aan om medicinale whisky te drinken. Omdat we toch niet weten waar het schip strand en waarschijnlijk toch naar de kloten gaan of iets van die strekking. De Ierse whisky smaakte naar turf. Misschien zat er wel een veenlijk in. Ik weet het niet. Om de lever niet helemaal naar de kloten te helpen heb ik maar twee bescheiden glaasjes gedronken.

Tweede Paasdag rustig voorbij laten kabbelen. Geen last van drank, wel van vermoeidheid. En nu is het alweer woensdag. Bijna een week na het onderzoek. Dat onderzoek viel mee maar dat kan ook komen door het roesje dat ze me gegeven hebben. Zelfs een dubbele dosis omdat ik gedurende het onderzoek wakker werd.

Ik heb net met dr. Margot Tesselaar gesproken en met haar de uitslag doorgenomen van deze endo-echo. Die liet zien dat er wel degelijk een vernauwing zit in de galweg wat al eerder geconstateerd was op de MRI-scan. Deze vernauwing heeft gelukkig niets met de kanker te maken. De vernauwing kan echter wel een oorzaak zijn voor de te hoge bloedwaarden en dat is de reden dat ik nu geen behandeling volg. Door de vernauwing is de doorstroming van galvloeistof minder goed. Bacteriën uit de dunne darm kunnen zich dan gemakkelijker nestelen in de galwegen.
Vanmiddag ga ik wederom bloed prikken in Nijmegen en morgen start ik weer met de inname van dexamethason. Ik ken die pillen al en ik werd er de vorige keren razend druk van en dat koste me de nodige nachtrust. Mijn gezin is dus gewaarschuwd. Drukke dagen in het vooruitzicht. Dat is nu eenmaal een bekende bijwerking. Dit medicijn kan er voor zorgen dat de bloedwaarden omlaag gaan. Daarom ga ik volgende week vrijdag wederom bloed prikken om vast te stellen of deze daadwerkelijk gedaald zijn.

Dan is er nog een plan B. Dat houdt in een ERCP onderzoek waarbij ze wederom in de galgang gaan kijken via de maag. Ze kunnen tijdens datzelfde onderzoek een stent plaatsen op de plek waar de vernauwing zit. Dan zou dat in ieder geval verholpen zijn. Maar dat bekijken we na een week inname van de dexamethason. Al met al is er nog geen duidelijkheid en de onrust blijft. En dat blijft een lastig gegeven. 

Gelukkig heb ik genoeg om handen voor de broodnodige afleiding. De werkzaamheden rondom mijn boek vorderen gestaag en ik heb al aardig wat bestellingen binnen via de voorverkoop. Gelukkig houdt Monique daar de administratie van bij. Dat laatste is niet helemaal mijn ding. Laten we het erop houden dat ik andere kwaliteiten heb.

Ondertussen maken we plannen. Ik durf het zelfs aan om vooruit te kijken naar eind augustus. We gaan dan met de hele familie een weekje weg. Het was de enige week die we gezamenlijk konden plannen. De reis en het huis in de omgeving van Malaga zijn geboekt. Heerlijk om naar uit te kijken. De voorpret is namelijk ook al leuk.
Op korte termijn volgen nog een aantal aardige concertbezoeken. Noel Gallagher, The Analogues en wellicht een dagje Best Kept Secret Festival. Maar eerst gaan we met zijn vieren naar Leon Bridges in Doornroosje in Nijmegen. 

Share this post