Blog

Geen kijktip

Goede tijden, slechte tijden. Ze wisselen elkaar af. Dat is nu eenmaal zo in ieder mensenleven. Er is zelfs een televisieserie aan gewijd, en die loopt al een best tijdje. Niet mijn kijktip maar er zijn hele volksstammen die aan de serie verslaafd zijn. Ook bij mij zijn het soms goede tijden en soms slechte tijden.

Die periodes wisselen elkaar af. Dit is even een slechte tijd. Deze week heb ik de laatste onderzoeken gehad en zoals het er nu naar uitziet kan ik volgende week starten met de medicatie. Afgelopen maandag en woensdag is in het Antoni van Leeuwenhoek echt alles wat je maar kunt bedenken onderzocht. Goed dat ze dat doen maar de bezoeken aan het ziekenhuis maken mij niet rustiger. Het zorgt voor onrust in het hoofd. Dat gaat ten koste van je nachtrust. Ik weet dat ik ga starten met een behandeling maar tegelijkertijd weet ik niet wat me te wachten staat qua bijwerkingen. Natuurlijk hoop ik er het beste van maar het maakt me toch angstig.

Alle onderzoeken zijn naar wens verlopen. Een hartslag van eenenvijftig in rust (waar een gemiddelde sporter tevreden mee zou zijn), een prachtige bloeddruk en de longfunctie okay, om er een paar te noemen. Ik heb wel een te hoog vetgehalte in het bloed wat toe te schrijven is aan het stoppen van de cholesterol verlaging medicatie. Om daar onder andere achter te komen heb ik maar liefst veertien buisjes bloed afgegeven. Dertien vanuit de rechterarm en één vanuit de linkerarm omdat ze één buisje vergeten waren. Maar goed. Ik neem het voor lief.
Het medicijn dat ik slikte om mijn cholesterol te verlagen kon niet gecombineerd worden met de kankermedicijnen Everolimus en BYL719. Ik heb nu een nieuwe cholesterolverlager voorgeschreven gekregen. Ik moet ook nog een keer naar de cardioloog om wederom te laten kijken naar een andere aandoening die ik heb; hypertrofische cardiomiopathie (HCM). Dat is een verdikking van de hartspier. Dat hoeft niet perse tot klachten te leiden. In combinatie met hoge bloeddruk kan dat een probleem zijn maar daar heb ik dan weer geen last van. Ik laat het nogmaals onderzoeken in het Radboudumc een dezer weken. Het zou lullig zijn als de medicatie om de tumoren te bestrijden aanslaat en ik ondertussen het loodje zou leggen omdat het hart het niet doet. Beetje zonde van de centjes en ik zou het hele onderzoek van Novartis verneuken.
Verder zit ik met een dikke rechterhand. De radioactieve vloeistof die in mijn aderen moest komen is gedeeltelijk ernaast gespoten. Net even niet goed geprikt. De man die de skeletscan moest maken trok me daarom een loden handschoen aan om toch een goed beeld te verkrijgen op de scan. In principe heb ik nu een skelet zonder rechterhand. Althans op beeld.

Dit weekend ben ik dus nog behandelingsvrij. Zaterdag ga ik maar eens lekker koken en een mooie wijn erbij uitzoeken. Nu weet ik in ieder geval dat het nog smaakt. Ons diner in de Librije was overigens geweldig! We hebben heerlijk genoten met z’n vieren. Het was een avondvullend programma. Fantastisch eten en geweldige service. Ook heb ik met Thérèse Boer gesproken. Zij gaat een bijdrage leveren aan het boek dat ik uit ga geven. Dat is natuurlijk wel tof. Het boek, een bundeling van mijn blogs, zal waarschijnlijk in mei 2016 verschijnen. Als je het boek te zijner tijd koopt zie je vanzelf wat die bijdrage inhoudt. Maar ik kan verklappen dat het iets met wijn te maken heeft.

Werken gaat het op het moment wat moeizamer. Ik kan me wat minder goed concentreren en ik ben best moe. Het is wel prettig dat er zaken zijn waar ik afleiding in kan vinden. Maar het is moeilijk om me voor de volle honderd procent te geven. Ik loop toch tegen grenzen aan. En dat is frustrerend want zo zit ik niet in elkaar. Ik wil het liefst honderdtwintig procent. Hopelijk kan ik de draad weer goed oppakken als de behandeling gestart is. Dan is er weer regelmaat en hopelijk rust.
Wat ook voor afleiding zorgt is de organisatie van het symposium “De Toekomst van de Zorg” op 3 december. Dat organiseren we we met ons Alpe d’HuZes team. De opbrengst van deze interessante en leerzame avond komt ten goede aan onderzoek naar kanker. Je zou me in ieder geval een groot plezier doen om daar kaarten voor te kopen. Je steekt er zeker wat van op en hebt bovendien een leuke avond. Dat verzeker ik je.

Laten we afspreken dat we elkaar op donderdag 3 december ontmoeten!

Share this post